8 februari 2021

De NIOD bibliotheekcatalogus heeft per 8 februari 2021 een flinke update gekregen. U kunt in de nieuwe bibliotheekcatalogus natuurlijk nog steeds gewoon zoeken naar publicaties in de NIOD bibliotheekcollectie. U kunt meteen zoektermen intikken of kiezen voor geavanceerd zoeken, net als in de oude catalogus.

Nieuw is dat u via de NIOD catalogus ook direct in andere Nederlandse of internationale bibliotheekcollecties kunt zoeken zonder daarvoor apart naar Picarta of Worldcat te hoeven gaan. Bovendien zoekt u in meer dan alleen wat het NIOD in bezit heeft. Doordat we digitale bronnen kunnen toevoegen aan de te doorzoeken collectiedata, zoekt u via de nieuwe NIOD catalogus bijvoorbeeld ook door onze digitale tijdschriften die we in licentie hebben of door vrij beschikbare bronnen uit bijvoorbeeld Internet Archive. Handig is ook dat de catalogus een te onthouden url heeft: niod.on.worldcat.org.

Van ‘catalogus’ naar ‘discovery’

De nieuwe catalogus is zo dus niet meer een catalogus in de klassieke zin van het woord, een opsomming van de NIOD bibliotheekcollectie. Het is nu een zgn. ‘discovery’ waarmee u niet alleen zoekt door wat de NIOD bibliotheek in bezit heeft maar ook door wat elders (digitaal) beschikbaar is.

Met deze nieuwe bibliotheekcatalogus – Worldcat Discovery van OCLC – sluit het NIOD aan bij hoe diverse universiteitsbibliotheken en (KNAW) onderzoeksinstellingen hun bibliotheekcollectie aanbieden en hopen we dat onze bezoekers makkelijker relevante informatie zullen vinden.