Ga direct naar: Inhoud

Maatschappelijk Onderzoek

In de samenleving is brede belangstelling voor de onderwerpen waar het NIOD onderzoek naar doet. Dat geldt in het bijzonder voor de impact van grootschalig oorlogsgeweld en genocide in binnen- en buitenland in de 20e en 21e eeuw. Het team Maatschappelijk Onderzoek acquireert en faciliteert academisch onderzoek en zorgt dat de resultaten daarvan breed worden gedeeld, bijvoorbeeld door het maken van boeken voor een breed publiek, tentoonstellingen en rapporten voor gemeenten. Met de onderzoeken wordt een inhoudelijke bijdrage geleverd aan - historisch geïnspireerde - actuele onderwerpen in het maatschappelijk debat.

Het NIOD heeft zichzelf altijd beschouwd als 'een instituut van nut voor de samenleving'. Dit verwijst naar de ambitie om debatten in de wetenschappelijke gemeenschap en de bredere samenleving actief te voorzien van relevante en betrouwbare informatie. NIOD-medewerkers zijn sterk gemotiveerd om kritisch onderzoek te verrichten en op basis daarvan discussies aan te gaan die een breed scala aan onderwerpen bestrijken. Dat betreft onder meer de erfenissen van collaboratie en verzet, de wortels van genocide, vraagstukken rond ontrechting en rechtsherstel en het agenderen van racisme en antisemitisme.

Maatschappelijk Onderzoek staat voor de uitdaging om het onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek en tegelijkertijd de wetenschappelijke normen te handhaven en te streven naar academische uitmuntendheid. Deze maatstaven vormen voor het NIOD een inspiratiebron voor vernieuwend onderzoek. Uitgangspunt is steeds dat de bijdragen van het NIOD op het terrein verbonden zijn aan onafhankelijke wetenschappelijke kennisproductie. Extern gefinancierde projecten zullen daarom altijd binnen de academische omgeving plaatsvinden, bijvoorbeeld door ze te vatten in promotietrajecten Op deze manier kunnen maatschappelijk relevante vraagstukken worden gecombineerd met het opleiden van jonge wetenschappers. .

Verzoeken tot het doen van onderzoek zullen worden beoordeeld op grond van een aantal criteria: de verzoeken moeten aansluiten bij de NIOD-expertise inzake oorlog, geweld en genocide in de 20e en 21e eeuw. Tevens moet het beoogde onderzoek bij dragen aan vermeerdering van relevante kennis.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag