Ga direct naar: Inhoud
-
Archiv des Hamburger Instituts für Sozialforschung, Bild 008,016 (PK-Fotograf Johannnes Hähle)
Projecten

Babyn Yar in History and Memory

Het verhaal van de moorden in 1941-1943 in Babyn Yar (Kiev, Oekraïne) en het naoorlogse uitvlakken van de moord- en begraafplaats.

Op 29 en 30 september 1941 voltrok zich aan de westkant van Kiev bij het ravijn Babyn Yar de grootste nazi-moordpartij op joden uit de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Babyn Yar is het grootste massagraf met slachtoffers van de nazi's van Oekraïne, want ook na het bloedbad van september 1941 bleef het in gebruik als moordplaats van de SS en de Duitse politie. De communistische Sovjetfunctionarissen die er in november 1943 terugkeerden, vertoonden vaak weinig respect voor de menselijke resten die in Babyn Yar waren begraven en weigerden te verklaren dat de slachtoffers van het grootste bloedbad dat daar was aangericht, joden waren geweest, die alleen waren gedood omdat zij joden waren. Tegenwoordig is het gebied grotendeels in gebruik als een park, staan er appartementen en lopen er wegen door.

In dit boek wordt beschreven en geanalyseerd: 

  • Hoe de moorden werden georganiseerd en gepleegd;
  • Hoe de slachtoffers en omstanders reageerden;
  • Hoe de moorden werden gerapporteerd – in het geheim en in het openbaar; door Duitsers, Sovjet-inlichtingendiensten, en anderen; zowel in die tijd als in de jaren daarna;
  • Hoe de nazi's, het Sovjetregime en de Oekraïense autoriteiten met het terrein zijn omgegaan.

Looptijd: 2011-2026.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag