Uitgelicht onderzoek

Hoewel de laatste jaren over het koningshuis en speciaal over prins Bernhard veel spraakmakende publicaties zijn verschenen, bestaat over de voormalige koningin Juliana nog geen serieuze biografie. Op uitnodiging van het NIOD en uitgeverij De Bezige Bij schrijft sociologe Jolande Withuis een wetenschappelijk en voor een groot publiek toegankelijke biografie over prinses Juliana.

Juliana op legerbasis in Groot-Brittannië (1944)

Onderzoeker: dr. Jolande Withuis
Looptijd: 2010-2015
Publicatie: Juliana. Vorstin in een mannenwereld (de Bezige Bij; 2016).

Meer informatie:

Omdat Jolande Withuis geen toegang krijgt tot de persoonlijke archieven van de prinses/koningin, die berusten in het Koninklijk Huisarchief, zal haar onderzoek synthetiserend en analyserend van aard zijn. In deze biografie van een vorstin die de opvolgster was van de ‘Moeder van het Verzet’ en die zelf kan worden getypeerd als de ‘Koningin van de Wederopbouw’, zal in het bijzonder ook aandacht worden besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

In maart 2014 is bij uitgeverij De Bezige Bij een voorpublicatie van een hoofdstuk van de komende biografie over Juliana verschenen: Juliana's vergeten oorlog.

Meer weten over het leven van Juliana? Lees het artikel: Juliana uit Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.