Ga direct naar: Inhoud
-
Wegwijzer bij het herinneringscomplex Maly Trostenets (foto: Anne-Lise Bobeldijk, september 2017)
Projecten

De geschiedenis van Maly Trostenets, 1939-2010s

Narratieven van slachtofferschap in de ‘age of transitional justice’
De voormalige kolkhoz Maly Trostenets en twee nabijgelegen bossen net buiten Minsk werden tussen 1942 en 1944 door de Nazis gebruikt om grote groepen mensen te vermoorden, waaronder West- en Centraal Europese joden, Belarussische Joden, partizanen, Sovjet krijgsgevangenen en andere lokale burgers. Daarnaast werd de voormalige kolkhoz gebruikt als een dwangarbeidkamp. In dit onderzoek wordt geschiedenis van deze plek onderzocht, net als de herinneringscultuur die rond deze geschiedenis is ontstaan.

In dit onderzoeksproject staat centraal wat er precies in Maly Trostenets gebeurd is en hoe de geschiedenis van Maly Trostenets geschreven is. Door persoonlijke geschiedenissen en bredere historische ontwikkelingen te analyseren en door het samenbrengen van contemporaine bronnen, egodocumenten en naoorlogse bronnen, worden de verschillende narratieven die rondom deze plaats zijn ontstaan onderzocht.

Onderdeel van het project Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage (iC-ACCESS), en gefinancierd vanuit de ERANET-HERA-JRP Uses of the Past call (2016-2019).

Dit project is gelieerd aan het ‘Terrorscapes’ project

Campscapes

Heranet

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag