Ga direct naar: Inhoud
-
Het college van de Joodsche Raad voor Amsterdam.
Projecten

De ‘Joodse Raden’ van West-Europa

Een vergelijkende analyse
Dit project is een vergelijkend onderzoek naar de ‘Joodse Raden’ die in 1941 in opdracht van de Duitse bezetter in West-Europa werden opgericht: de Joodsche Raad voor Amsterdam (JR) in Nederland, de Association des Juifs en Belgique (AJB)/ Vereeniging der Joden in België (VJB) in België en de Union Générale des Israélites de France (UGIF) in Frankrijk. Deze monografie wordt in 2022 gepubliceerd door Cambridge University Press (CUP).

Joodse Raden, en soortgelijke representatieve organisaties die de nazi’s de joodse gemeenschappen in bezet Europa lieten oprichten, zijn het onderwerp geweest van veel controverse in het openbare en academische discours. 

De tendens om de joodse leiders in oorlogstijd moreel de maat te nemen, begon al tijdens de oorlog en duurt voort tot op de dag van vandaag. Dit heeft ertoe geleid dat het werk van deze joodse ‘representatieve organen’ vooral wordt herinnerd als een vorm van collaboratie. Bovendien worden deze organisaties in de debatten gelinkt aan de sterftecijfers van de Joden in de afzonderlijke landen. Hun geschiedenis is echter veel complexer dan tot nu toe is erkend. 

Dit is het eerste diepgaande onderzoek waarin deze West-Europese joodse organisaties van tijdens de nazi-bezetting op basis van een groot aantal primaire en secundaire bronnen met elkaar worden vergeleken. De bestaande geschiedschrijving wordt kritisch bekeken met nieuw bewijs over de complexiteit van deze organisaties en de context waarin ze opereerden.

 

-
Transport van bagage naar o.a. Westerbork , vooral voor degenen die ' overhaast ' waren vertrokken.
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag