Ga direct naar: Inhoud
-
RIOD medewerkers Gerrold van der Stroom, David Barnouw en directeur A.H. Paape met het oorspronkelijke manuscript van het dagboek van Anne Frank in 1981 - Foto: Marcel Antonisse (Anefo / Nationaal Archief)
Projecten

Nieuwe digitalisering en onderzoek manuscripten Anne Frank

In samenwerking met het Anne Frank Fonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Anne Frank Stichting en de Nederlandse Staat coördineert het NIOD in dit project het maken van nieuwe digitale kopieën van manuscripten van Anne Frank. Het doel is het opnieuw en op hoge kwaliteit digitaliseren van de originele manuscripten van Anne Frank.

Nieuwe digitale kopieën

In dit project worden digitale kopieën gemaakt van alle onderdelen van de manuscripten: drie dagboeken, het verhaaltjesboek, het mooie zinnenboek en de losse vellen, die aan de basis stonden van “Het Achterhuis”.

De fragiele en waardevolle manuscripten van Anne Frank moeten beschermd worden, maar tegelijkertijd zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor onderzoek. De hoogwaardige digitale kopieën van de dagboeken zullen nooit de plaats innemen van de originelen en hun historische waarde, maar moeten wel van een zodanige kwaliteit zijn dat ze het in feite kunnen vervangen.

Onderzoek voor meer kennis

Omdat voor de digitalisering de originele manuscripten gehanteerd moeten worden, is dit een goed moment om deze nader te onderzoeken. Daarom wordt binnen dit project ook onderzoek verricht. Hierin werken experts met diverse achtergronden samen. Het samenbrengen van hun expertise en kennis op het vlak van zowel (natuur)wetenschap, cultuurhistorie, als restauratie heeft als doel het verrijken van de kennis over de dagboeken en bijdragen aan het behoud en de betekenis ervan.

Samenwerking voor beheer en behoud

Voor de digitalisering en het onderzoek werken partijen samen die betrokken zijn bij het beheer en behoud van de manuscripten. De fysieke dagboeken van Anne Frank worden tentoongesteld in het Anne Frank Huis in Amsterdam, zijn eigendom van de Nederlandse Staat en worden beheerd door het NIOD. De intellectuele eigendomsrechten worden beheerd door het Anne Frank Fonds te Bazel. Het Fonds is de initiatiefnemer van de nieuwe digitalisering.

Dit project loopt tot en met mei 2023.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag