Ga direct naar: Inhoud
2018
Routledge
, Londen

Perpetrating genocide A criminological account

Dit boek gaat in op de relatie tussen de dadermotivatie en het normatieve discours en biedt een diepgaande verklaring voor het plegen van genocide. Het is het eerste vergelijkende criminologische onderzoek naar genocide op basis van eigen veldonderzoek, grotendeels bestaand uit interviews van de auteur met daders en slachtoffers van genocide en massale wreedheden, gecombineerd met uitgebreide secundaire en archiefbronnen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: georganiseerd daderschap, genocidale propaganda, daderkenmerken, besluitvorming bij genocide, genocidale mobilisatie, omgaan met moord, daderherinnering en -trauma, morele rationalisatie, en overgangsrechtspraak.

Deze interdisciplinaire en vergelijkende analyse maakt gebruik van wetenschappelijke methoden om inzicht te krijgen in de oorzaken van genocide en het plegen van genocide. Er wordt betoogd dat genocide meer is dan een louter intellectuele abstractie – het is een misdaad met echte gevolgen en echte slachtoffers. Abstractie en objectiviteit mogen dan intellectuele idealen zijn, maar zij zijn niet per se humaan; uiteindelijk gaat genocide over de vernietiging van de mensheid. Dit boek wil dus geen al te abstract beeld van genocide schetsen, maar baseert de analyse op interviews met slachtoffers en daders van genocide in Rwanda, Burundi, Uganda, Bosnië, Cambodja, Bangladesh en Irak.

Het boek is bedoeld voor studenten en wetenschappers met belangstelling voor genocide en de oorzaken van massaal geweld. Daarnaast is het ook van belang voor beleidsmakers die zich bezighouden met genocide en conflictpreventie.

Kjell Anderson

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag