Ga direct naar: Inhoud
2019
NUS Press Singapore
, Singapore

Tales of Southeast Asia's Jazz Age Filipinos, Indonesian and "Popular culture", 1920-1936

De spannende avonturen van de Filipijnse entertainer Luis Borromeo (vaudeville) en de Javaanse Miss Riboet (Maleise opera) zijn belangrijke bronnen voor het tijdperk van de jazz in het Zuidoost-Azië van de jaren 1920. In die politiek onrustige tijd speelden Borromeo en Riboet een leidende rol in de ontwikkeling van een lokale, hybride, stedelijke populaire cultuur. Deze twee kunstenaars, voorbeelden van de culturele voorhoede van hun tijd, behoorden tot de eerste lokale pophelden. Het publiek omarmde de populaire cultuur – die het midden hield tussen hoge kunst en banaal amusement – omdat het modern was, maar de popcultuur werd ook een kanaal voor emancipatoire activiteiten, maatschappijkritiek, en een inclusief nationalisme met een kosmopolitisch tintje te propageren, zonder radicaal antikoloniaal te zijn.

Op basis van culturele studies en onderzoek naar fandom, wordt populaire cultuur hier onderzocht als een sociaal fenomeen van Zuidoost-Azië's opkomende stedelijke multi-etnische middenklasse. Dit boek biedt een blik op een populaire cultuur die zich afzette tegen de status quo van dat moment en op de mensen en krachten erachter, en belicht de ingrijpende maatschappelijke veranderingen die zich in het Zuidoost-Azië van het begin van de twintigste eeuw voltrokken.

"Een meeslepend verslag van een fascinerende periode en individuen, aan het begin van de moderne tijd op de eilanden van Zuidoost-Azië " - Ariel Heryanto

Peter Keppy is gefascineerd door de volkeren, culturen, politiek en geschiedenis van Zuidoost-Azië en houdt zich al sinds de jaren negentig bezig met Indonesië, Maleisië en de Filippijnen.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag