Ga direct naar: Inhoud
2018
Rutgers University Press
, New Brunswick / New Jersey

Understanding the Age of Transitional Justice Crimes, Courts, Commissions and Chronicling

Sinds de jaren tachtig zijn er allerlei juridische en niet-juridische praktijken ontwikkeld onder de naam Overgangsrechtspraak, om samenlevingen in de fase na onderdrukking, dictatuur of conflict te helpen bij het verwerken van hun traumatische verleden. In dit boek analyseren de schrijvers de processen, producten en doeltreffendheid van een aantal mechanismen van overgangsrechtspraak en bekijken zij hoe wordt omgegaan met genocide, massaal politiek geweld en historische onrechtvaardigheden. Zij nodigen de lezers uit te speculeren over wat de door deze instellingen geproduceerde verslagen ons (nog meer) vertellen over het verleden en het heden, waarbij zij de aandacht vestigen op de invloed van de impliciete geschiedenis die doorklinkt in de verhalen die verteld worden in internationale straftribunalen, rechtszaken en waarheidscommissies.

Nanci Adler heeft vooraanstaande deskundigen bijeengebracht om de reacties op, en de gevolgen van gewelddadigheden onder de loep te nemen en nieuwe perspectieven te bieden voor het begrijpen en toepassen van overgangsrechtspraak in een poging om de herhaling van het verleden te stoppen.

 

Vladimir Petrovic, William A. Schabas, Jeremy Sarkin, Stephan Parmentier, Mina Rauschenbach, Maarten van Craen, Richard Ashby Wilson, Nicole L Immler, Christian Axboe Nielsen, Timothy Williams, Kjell Anderson

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag