Ga direct naar: Inhoud

Kan ik bij het NIOD zoeken op familienaam?

De mogelijkheden om op familienaam bij het NIOD te zoeken zijn beperkt. Veel van onze archieven en collecties zijn niet op naam ontsloten. Wél op naam doorzoekbaar zijn o.a. de knipselcollectie (artikelen uit kranten en tijdschriften over diverse personen en onderwerpen) en de zogeheten Erelijst van Gevallenen. Ook is er informatie te vinden over Joodse oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders.

Het NIOD beschikt over persoonsinformatie met betrekking tot Joodse oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders, maar benadrukt moet worden dat onze gegevens hierover verre van compleet zijn. Algemene vragen in de trant van “wat heeft u over de familie Jansen?” zijn door ons vrijwel niet te beantwoorden. Het is van belang om voor het zoeken naar informatie over een bepaald persoon altijd de nodige contextinformatie te leveren (bijv. “hij/zij zat in het verzet in Den Haag en is door de Duitsers gearresteerd”).

Op de Erelijst van Gevallenen staan de namen van zo’n 18.000 Nederlanders vermeld die in de gewapende strijd tegen de Duitse of Japanse bezetter, in het verzet, of als bemanning der koopvaardij zijn omgekomen. De Erelijst zelf is te raadplegen via de website. De aanvraagformulieren waarop nabestaanden de gegevens van hun omgekomen familieleden of vrienden voor de Erelijst konden opgeven zijn te vinden in het archief van het NIOD, collectie nr. 245 (‘Erelijst van Gevallenen - aanvraagformulieren’). Niet van alle personen op de Erelijst bezitten wij echter een formulier.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag