Archief

Van de archiefcollectie is op dit moment ongeveer 9.9% gedigitaliseerd. Het betreft de volgende archieven:

Bovenstaande archieven kunnen online geraadpleegd worden. Indien er PDFs voor handen zijn, vindt u ze bij de respectievelijke inventarisbeschrijving.

Niet alles wat gedigitaliseerd is, is ook via de website raadpleegbaar. Voor beperkt toegankelijke gedigitaliseerde archieven kunt u de bestanden uitsluitend in de studiezaal van het NIOD bekijken, nadat u toestemming heeft verkregen om de stukken in te zien.

Bibliotheek

Veel materiaal uit de bibliotheek is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom niet zomaar online worden gezet. Veel van de publicaties waarvan het NIOD het auteursrecht bezit, zijn inmiddels gedigitaliseerd (De Jong's Koninkrijk).  Een aantal NIOD-publicaties zullen in de komende jaren via niod.nl beschikbaar worden gesteld. Ook zijn inmiddels een flink aantal dagboeken, oorlogskranten, brochures en verzetspublicaties gedigitaliseerd, vooral als onderdeel van het Geheugen van Nederland-programma. U kunt ze vinden via de algemene zoekfunctie van de website of Netwerk Oorlogsbronnen.

Beeldarchief

De Beeldbank WO2 omvat, naast een dertigtal andere collecties, de complete beeldcollectie (foto's, tekeningen, pamfletten, etc.) van het NIOD.

Netwerk Oorlogsbronnen

Als het NIOD het nog niet heeft gedigitaliseerd, kunt u het stuk mogelijk bij andere instellingen wel digitaal raadplegen. Het Netwerk Oorlogsbronnen biedt een zoekfunctie door een groot aantal belangrijke WO2-collecties in Nederland.