Ga direct naar: Inhoud

Beeldbank WO2

Foto’s, tekeningen, affiches en films houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Het beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD is bijeengebracht in Beeldbank WO2. De deelnemende instellingen werken samen aan het tot stand brengen, beschrijven en beschikbaar stellen van een waardevolle collectie gedigitaliseerd beeldmateriaal over de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Beeldbank WO2 wordt beheerd door het NIOD.

Inhoud

Beeldbank WO2 bevat beeldmateriaal gemaakt in Nederland, voormalig Nederlands-Indië (Indonesië), Suriname en de Nederlandse Antillen, in de oorlogvoerende, bezette en neutrale landen en aan de verschillende fronten. Alle vormen van fotografie zijn rijkelijk vertegenwoordigd: persfoto’s, propagandafoto’s, en de belangrijke verzameling amateur- en illegaal genomen foto’s. Beeldbank WO2 bevat een uitgebreide collectie affiches en tekeningen en een collectie filmmateriaal. De database wordt voortdurend aangevuld.

Gebruik

Gebruikers kunnen de ruim 160.000 afbeeldingen doorzoeken en bekijken. Voor privégebruik kunnen scans in lage resolutie kosteloos worden gedownload. Mocht de kwaliteit van het beeld aan hogere eisen moeten voldoen, dan kan op aanvraag een hogere – nieuw gemaakte - resolutie scan worden gemaakt, waarvoor de kosten worden doorberekend.

De afbeeldingen in Beeldbank WO2 mogen uitsluitend voor privégebruik worden aangewend. Indien u een beeld wilt gebruiken voor publicatiedoeleinden, in welke vorm dan ook, dient u Beeldbank WO2 vooraf te melden waarvoor de beelden gebruikt gaan worden. Mogelijk bent u dan een copyright- of gebruiksvergoeding aan derden verschuldigd. Beeldbank WO2 kan u doorverwijzen naar de rechthebbenden of u informeren over de gebruiksvergoeding en het opvragen van een scan.

Beeldbank WO2 heeft getracht alle rechthebbenden van het beeldmateriaal te achterhalen. Mochten personen of instanties desondanks van mening zijn dat rechten niet zijn gehonoreerd, dan kunnen zij zich tot ons wenden.

Beschrijvingen en aanwinsten

Beeldbank WO2 is zeer geïnteresseerd in aanvullende informatie over de beelden. U kunt uw opmerkingen aan ons doorgeven. Een reactiemogelijkheid treft u aan naast het beeld.

Ook uw foto’s en films uit de oorlogsjaren kunnen als digitaal bestand opgenomen worden in Beeldbank WO2. Ze zijn bijzonder welkom. Als u overweegt beeldmateriaal te schenken aan Beeldbank WO2, maak in dat geval gebruik van het contactformulier acquisitie, of neem contact op met Beeldbank WO2.

 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag