Het Noord-Brabantse Heusden lag in het najaar van 1944 midden in de gevechtslinies van de geallieerden en de Duitsers. In de nacht van zaterdag 4 november op zondag 5 november 1944, vier uur vóór de bevrijding van Heusden, blies de Duitse bezetter het stadhuis en twee kerken op.  Het opblazen van de hoogste punten zou de geallieerden moeten beletten deze als uitkijkposten te gebruiken. In de schuilkelders onder het stadhuis bevonden zich 134 mannen, vrouwen en kinderen die allen de dood vonden.

Het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie zag het als zijn plicht een onderzoek in te stellen naar hetgeen er in de novemberdagen van 1944 was voorgevallen en daarover te publiceren. De heren P.H. Winkelman en Z.W. Sneller werden aangewezen als onderzoekers. Hun onderzoek bestond onder andere uit verhoren, waarvan de stenografische verslagen berusten bij het NIOD.

De oorspronkelijke druk kunt u downloaden als PDF-bestand.

Download Heusden geteisterd en bevrijd (PDF, 2 MB)

  • Vanwege auteursrechtelijke beperkingen zijn de foto's en afbeeldingen uit de digitale bestanden verwijderd. Ook blanco pagina's zijn niet gedigitaliseerd. Als gevolg hiervan kunnen er dus lacunes in de paginanummering voorkomen.
  • De PDFs kunnen worden doorzocht met de zoekfunctie in de Acrobat Reader of andere PDF-readers. De automatisch gegenereerde machineleesbare tekst (OCR) die dit mogelijk maakt, kan mogelijk fouten bevatten.

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland-licentie.

 

Plaats van uitgave: 
Den Haag
Uitgever: 
Nijhoff
Jaar van uitgave: 
1950