Functie: 
Onderzoeker in opleiding
Specialisatie: 
Internationale betrekkingen
E-mail: 
a.van.mourik[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
020-5233800

Anne van Mourik is als promovendus verbonden aan het project Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation. Dit onderzoek richt zich op de verleden en hedendaagse betekenis van Europese hongersnoden in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, en werkt hiervoor samen met hongersnoodexperts en culturele instellingen uit 16 verschillende landen. Haar onderzoeksproject heet Heritages of Hunger: Conflicting legacies of Hunger in Germany en gaat over herdenkingspraktijken rondom de hongeromstandigheden in Duitsland tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze analyseert de betekenis van de honger in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, door de tijd heen.

Daarnaast maakt Anne de Engelstalige podcastserie NIOD REWIND. Samen met Thijs Bouwknegt interviewt ze historici en andere experts over de geschiedenis en studie van massaal geweld, oorlog en genocide. In samenwerking met Anne-Lise Bobeldijk en Thijs Bouwknegt maakt ze de Nederlandse podcastserie Onzekere Tijden. Daarin gaan onderzoekers van het NIOD in op de coronacrisis en de onzekere tijden die dit met zich mee brengt. Hoe ervaren zij de crisis zelf? En hoe analyseren zij, vanuit het perspectief van hun onderzoek, de gebeurtenissen in de samenleving?

In 2013 voltooide ze de masterstudies Geschiedenis van internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Media & Oorlog- en Genocidestudies aan de Deakin University in Melbourne.

Vorige functies: