Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
roof, restitutie en rechtsherstel, Jodenvervolging, Duitse oorlogsmisdadigers, familiegeschiedenis
E-mail: 
h.piersma@niod.knaw.nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Dr. Hinke Piersma (1963) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is als historica gespecialiseerd in politieke geschiedenis. Sinds 1998 is ze verbonden aan het NIOD. In 2005 promoveerde ze op het proefschrift: De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989 (Amsterdam; Balans 2005).

Piersma is coördinator van het aan het aan het NIOD uitgevoerde onderzoek in opdracht. In dit verband rondde ze in 2015 een onderzoek af naar het gemeentelijke beleid van Amsterdam jegens teruggekeerde Joden, begeleidde ze een soortgelijk onderzoek naar het beleid in Den Haag en is ze momenteel projectleider van een onderzoek naar Joods Rotterdam. In 2017 publiceerde ze een familieverhaal onder de titel Zussen. Momenteel werkt ze in opdracht van de Nationale Politie aan een boek over politie en verzet (verschijningsdatum juni 2019).

Piersma houdt zich bezig met het acquireren van onderzoeksopdrachten die voortkomen uit een maatschappelijke vraag. Tevens is ze projectleider van het project ‘Adopteer een dagboek’ waarbij er samen met vrijwilligers wordt gewerkt aan de omvangrijke dagboekencollectie.

proefschrift: De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989 (Amsterdam; Balans 2005).