Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
War and Culture Studies
E-mail: 
m.eickhoff[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Martijn Eickhoff (1967) is senior onderzoeker bij het NIOD en gespecialiseerd in War and Culture Studies. Sinds 1 september 2019 is hij daarnaast werkzaam als bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de geschiedenis, culturele dimensies en nawerking van grootschalig geweld en regime change in Europa en Azië in de negentiende en twintigste eeuw, met een bijzondere nadruk op de ruimtelijke, materiële en transnationale aspecten daarvan. Hij is sinds 2006 werkzaam bij het NIOD en was van 2006 tot 2015 verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als Universitair Docent cultuurgeschiedenis. Momenteel is hij ook werkzaam bij KITLV waar hij coördinator is van het deelproject Regionale Studies binnen het Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950-programma.

Een recent onderzoeksthema van Eickhoff zijn de ‘memory landscapes’ van massaal anti-communistisch geweld in Indonesië in de periode 1965-68. In samenwerking met Universitas Katolik Soegijapranata verrichtte hij in dat kader onderzoek in Semarang, de stad waar in 1920 de Indonesische communistische partij (PKI) werd opgericht. Samen met prof.dr. Gerry van Klinken (KITLV) en prof.dr. Geoffrey Robinson (UCLA) organiseerde hij in 2015 de internationale conferentie 1965 Today; Living with the Indonesian Massacres en was hij gastredacteur van het gelijknamige Special Issue van het Journal of Genocide Research.

Een tweede recent onderzoekthema betreft de relatie tussen archeologie, politiek, erfgoedvorming en geweld in Azië en Europa. In de periode 2008-2013 onderzocht hij met Marieke Bloembergen (KITLV) de transformaties van archeologische plekken in koloniaal en post-koloniaal Nederlands-Indië/Indonesië. Dit project was onderdeel van het NWO-onderzoeksprogramma Sites, Bodies and Stories - The dynamics of heritage formation in colonial and postcolonial Indonesia and the Netherlands en resulteerde in 2020 in de monografie The Politics of Heritage in Indonesia. A Cultural History (CUP). Daarnaast is hij redacteur van een in 2020 te verschijnen Engelstalige bundel over nationaalsocialistische archeologie in Europa (Springer). 

Eickhoff studeerde Nieuwe en Theoretische Geschiedenis aan de UvA (1986-1992), Ur- und Frühgeschichte aan de Freie Universität te Berlin (1993) en promoveerde aan de UvA (2003) op een onderzoek naar de Nederlandse pre- en protohistorische archeologie en de confrontatie met het nationaal-socialisme. In het studiejaar 2005-2006 was hij Gastforscher bij het Historische Instituut van de Friedrich-Schiller-Universität Jena (NWO Talent-Fellow) alwaar hij onderzoek deed naar SS-opgravingen in Oekraïne en Tsjechië. In 2007 presenteerde Eickhoff het NIOD-rapport In naam der wetenschap? P. J. W. Debye en zijn carrière in nazi-Duitsland dat de bestuurlijke loopbaan van een Nederlandse Nobelprijswinnaar in nazi-Duitsland beschrijft.

Proefschrift: De Oorsprong van het ‘Eigene'. Nederlands vroegste verleden, archeologie en nationaal-socialisme (Amsterdam: Uitgeverij Boom, 2003).

Nevenfuncties:

  • Lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, sinds 2020.
  • Lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR), sinds 2019.
  • Redactie Tijdschrift voor Geschiedenis, sinds 2013.
  • lid van de ‘Historiographical commission of the IUPPS’ (International Union for Prehistoric and Protohistoric Sciences), sinds 2012.
  • lid comité 4 mei Apollolaan Amsterdam, sinds 2015.
  • Redactie Ex Tempore. (2011-2015)

Academische functies:

  • Bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld, Rijksuniversiteit Groningen (2019-heden)
  • Gast-docent Narratives of Heritage in de Master van het Department of Archaeology, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta. (2014-2016)
  • Universitair docent Radboud Universiteit Nijmegen. (2006-2015)