Ga direct naar: Inhoud

Biografie

Bram Schamhart maakt deel uit van het correspondentie- en studiezaalteam als collectiespecialist. Enerzijds helpt hij de bezoekers in de studiezaal hun weg te vinden in de collecties van het NIOD. Anderzijds beantwoordt hij vragen van onderzoekers, journalisten, studenten en particulieren die het NIOD telefonisch, per e-mail en schriftelijk benaderen. Voor de laatste groep geïnteresseerden betreft het - vaak om persoonlijke redenen - het achterhalen en duiden van persoonsgegevens in Nederlandse en Duitse archieven uit de periode 1940-1945. Verder draagt hij bij aan de ontsluiting van de collecties onder meer door het beschrijven van archiefstukken en databewerking.

Bram studeerde geschiedenis en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn opleiding geschiedenis hield hij zich bovenal bezig met de ruimtelijke spreiding van verschillende welstandsgroepen binnen de vroegmoderne stad, in het bijzonder die van de Amsterdamse bovenlaag. Het vergaren van genealogische informatie en het opstellen van datasets was een belangrijk onderdeel voor het welslagen van zijn scripties, vaardigheden die goed van pas komen bij zijn huidige werkzaamheden.

In zijn vorige aanstelling bij het NIOD beschreef hij archiefstukken binnen de collectie. Verder droeg hij onder meer bij aan de implementering en digitalisering van de cartotheek van de Duitse strafrechtspleging tussen 1940 en 1945 in Nederland.
 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag