Ga direct naar: Inhoud

Biografie

Carlijn Keijzer studeerde Geschiedenis en Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2022 heeft ze een diploma Archivistiek behaald. Als Beleidsadviseur Collecties en Diensten houdt zij zich bezig met het beleid met betrekking tot de vorming en gebruik van de archiefcollectie. Haar bijzondere belangstelling gaat uit naar vraagstukken die zich afspelen op het snijpunt van archivistiek en onderzoek. Zowel bij de vorming van archieven als het gebruik ervan, bieden ontwikkelingen op het terrein van big data en digital humanties nieuwe mogelijkheden en roepen ze nieuwe vragen op voor de archiefsector.

Momenteel is Carlijn onderdeel van het projectteam van 'Oorlog uit Eerste Hand: Oorlogsbrieven (1935-1950)' dat naar verwachting afgerond zal zijn in de zomer van 2023.
Het project ‘Oorlog uit Eerste Hand’ heeft tot doel de collectie oorlogsbrieven te digitaliseren, conserveren en beter toegankelijk te maken. De brievencollectie wordt gescand en vervolgens getransribeerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Tot slot wordt de waardevolle informatie in de brievenset geannoteerd. ‘Oorlog uit Eerste Hand’ zal zo ook een gestructureerde, wetenschappelijk dataset creëren die in onderzoek gebruikt kan worden voor de toepassing van bijvoorbeeld kwantitatieve tekstanalyse.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag