28 mei 2018

NIOD onderzoeker en rechtshistoricus Joggli Meihuizen schreef een boek over de nazi Richard Fiebig, diens onthutsende rol in bezet Nederland en zijn naoorlogse berechting.

Richard Fiebig, collectie NIOD

Richard Fiebig, een daadkrachtige en autoritaire man, was een machtige Duitser in bezet Nederland. De nazi en zetbaas van Albert Speer organiseerde de grote bijdrage van het Nederlandse bedrijfsleven aan de Duitse oorlogsindustrie – meestal goedschiks, soms kwaadschiks.

Na de oorlog werd Fiebig berecht wegens de exploitatie en plundering van de Nederlandse industrie. Het proces was in meer dan één opzicht strijdig met de grondbeginselen van de rechtsstaat. De rechter nam het niet zo nauw met de feiten en de vereisten van fair trial. Verder waren er ongepaste interventies en had de rechtsgang een merkwaardige afloop. In zijn monografie beschrijft Joggli Meihuizen Fiebigs oorlogsgedrag en zijn berechting, en zijn succesvolle voor- en naoorlogse carrière als Duits zakenman. Gelijktijdig met dit boek verschijnt als bronnenpublicatie Het Proces-Fiebig.

Over 'Noodzakelijk kwaad' (een eerdere publicatie van Joggli Meihuizen).

‘Een standaardwerk.’ – Hans Blom (oud directeur NIOD)

‘Een onthullende nieuwe studie.’ – NRC Handelsblad

‘Een meer dan uitmuntende dissertatie.’ – Historisch Nieuwsblad

‘Open-mond-van-verbazing-literatuur.’ – Het Parool

Over de auteur
De rechtshistoricus Joggli Meihuizen is geassocieerd onderzoeker bij het NIOD in Amsterdam. Hij promoveerde in 2003 cum laude op Noodzakelijk kwaad: De bestraffing van economische collaboratie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

Bestel 'Richard Fiebig' nu bij Boom