Ga direct naar: Inhoud
-
Foto: Boudewijn Bollmann
Nieuws

Ondersteuning voor herkomstonderzoek koloniale collecties

Gepubliceerd op 29 februari 2024
Verschillende musea en kennisinstellingen slaan de handen ineen voor onderzoek naar koloniale collecties in Nederland. Het nieuwe Consortium Koloniale Collecties biedt een netwerk en expertise, onder meer bij herkomstonderzoek en digitalisering van objecten uit een koloniale context, zodat deze collectiestukken online toegankelijk en zichtbaar zijn.

Nederlands beleid

De uitvoering van het beleid over collecties uit koloniale context volgt drie hoofdlijnen, waarbij herstel van historisch onrecht het uitgangspunt vormt. De eerste focus is een constructieve samenwerking met landen van herkomst, essentieel voor een zorgvuldige omgang met koloniale collecties. De tweede focus is teruggave; er is een onafhankelijke adviescommissie ingesteld die de Staatssecretaris Cultuur adviseert bij teruggaveverzoeken. De derde uitvoeringslijn focus is herkomstonderzoek. Omdat dit primair een taak is van elke collectiebeherende instelling zelf, is het Consortium Koloniale Collecties opgericht om instellingen bij dit werk te helpen.

Herkomstonderzoek

Objecten zijn door de jaren heen op verschillende manieren in de collecties van Nederlandse musea en andere culturele instellingen terechtgekomen. Niet altijd op een gelijkwaardige, vrijwillige of rechtmatige manier. Onderzoek in samenwerking met de herkomstlanden naar de geschiedenis van objecten kan licht werpen op de herkomst ervan. Opgedane kennis brengt het Consortium samen op de datahub; een digitaal platform dat informatie over collecties uit koloniale context bij elkaar brengt, verrijkt en inzichtelijk maakt. Hiermee wordt informatie, die tot nu toe altijd verspreid was over diverse instellingen, op één plek gebundeld, Iedereen, waar ook ter wereld, kan hier informatie en een eigen perspectief aan toevoegen. Op die manier stellen instellingen hun collecties op transparante wijze beschikbaar en bevorderen zij de mogelijkheid voor herkomstlanden om een teruggaveverzoek te formuleren.

Fellowship

Het NIOD is onderdeel van het Consortium Koloniale Collecties vanuit jarenlange ervaring met het doen van herkomstonderzoek. Zo is er in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) een speciaal fellowship in het leven geroepen: Moving objects, Mobilising Culture. Ook maakt het NIOD een serie digitaal toegankelijke zoekhulpen die herkomstonderzoek naar objecten in Nederland makkelijker moet maken. 

Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen de drie musea en twee kennisinstituten: Museum Bronbeek, het Rijksmuseum,het Wereldmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. 

Meer informatie: colonialcollections.nl

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag