15 maart 2021

In de Engelstalige NIOD Rewind podcast on war & violence interviewen Anne van Mourik en Thijs Bouwknegt wetenschappers over de geschiedenis van massaal geweld, oorlog en genocide. Tijdens de gesprekken gaan ze in op het onderzoek en de achtergrond van deze mensen. Wie zijn zij? Waarom bestuderen ze het gewelddadige verleden? Waar gaat hun onderzoek over? Hoe doen ze onderzoek? Hoe wordt hier in de samenleving op gereageerd?

In aflevering 12 van NIOD Rewind interviewt Anne van Mourik Pieter van den Heede over zijn proefschrift 'Engaging with the Second World War through Digital Gaming', dat hij afgelopen februari (2021) verdedigde. Pieter onderzocht hoe WOII games, zoals Call of Duty, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in het bijzonder, representeren. Ook keek hij hoe spelers reflecteren op het spelen van deze games.  

In hoeverre maken studio's WOII games volgens de laatste historische inzichten over hoe mensen daadwerkelijk met dit massale geweld zijn omgegaan? Hoe komt het dat sommige games politiek beïnvloed worden en daardoor lijken te passen bij rechtse ideologieën? En wat voor kennis kunnen we halen uit deze games?

De podcast is onder andere te beluisteren via: