Het doel van dit project is onderzoek te verrichten naar Nederlands studentenverzet onder Duitse bezetting.

Student pleegt zelfmoord bij een inval van de Duitse politie in een illegale drukkerij

Onderzoeker: drs. Jeroen Kemperman, Koen Kluessien
Looptijd: 2015-2016
Beoogde publicaties: boek, lezingenreeks
Samenwerkingsverband: Nationaal Archief

Meer informatie:

Om te laten zien hoe het universitaire leven onder Duitse bezetting veranderde, focust het onderzoek op de contexten, netwerken, en drijfveren van het studentenverzet in de steden Leiden, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Delft, Tilburg en Wageningen. De universiteiten worden in samenhang bekeken met bijzondere aandacht voor specifieke locaties en persoonlijke biografieën.

Universiteiten waren tijdens de Duitse bezetting op meerdere manieren betwiste locaties. Voor Nederlanders was het de plaats waar nationale en intergenerationele kennisoverdracht gewaarborgd moest blijven. Over hoe dat moest liepen de meningen vanzelfsprekend uiteen, zowel op persoonlijk als institutioneel niveau.

Voor de bezetter waren universiteiten een ideale plaats om vorm te geven aan de nazificatie van Nederland. Voor alle direct betrokkenen, studenten, docenten, ambtenaren en Duitse autoriteiten, stond er veel op het spel.

Het onderzoek zal een beter beeld opleveren van hoe het studentenverzet tijdens WOII van belang is geweest voor de academische en bredere gemeenschap in Nederland.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds.