Ga direct naar: Inhoud
-
Projecten

Sporen van vervolging

Invoeren naamkaarten joods verervingsarchief
Meer dan 90.000 naamkaartjes en bijna 20.000 stamboomkaarten waren nodig om de erfgenamen van gedeporteerde joden op te sporen. Kort na de bezetting probeerden notarissen de nalatenschappen van duizenden weggevoerde joodse families te bezorgen bij hun nabestaanden. Voor hun zoektocht stelden de notarissen stamboomkaarten op en legden dossiers aan die via naamkaartjes geïndexeerd waren. Ook stelden zij registers en overlijdensaktes op. Met uw hulp willen wij deze naamkaarten digitaliseren.

Tussen 1949 en 1956 verrichtten zij hun opsporingswerkzaamheden onder de officiële naam Stichting Centraal Bureau van Onderzoek inzake de Vererving van de Nalatenschappen van Vermiste Personen. Het archief van deze stichting is sinds 1958 in beheer bij het NIOD.

De naamkaartjes bevatten administratieve codes die verwijzen naar de stamboomkaarten, dossiers, registers en aktes.​ Op de voorkant van de kaartjes staan bovendien naamgegevens en soms transportdata vermeld. Sommige kaartjes vermelden op de achterkant ook nog informatie over familierelaties, beroep en nationaliteit.

We vragen uw hulp bij het invoeren van deze naamkaartjes en, in een later stadium, ook de stamboomkaarten. Zo maken we adressen, familierelaties en soms zelfs beroep en transportdatum beter toegankelijk voor toekomstig onderzoek. U kunt dit vanachter uw eigen bureau thuis doen via het publieksplatform HetVolk.

Hoe kunt u zich aanmelden?

De naamkaartjes bevatten privacy-gevoelige informatie. Daarom moet u voor deelname aan dit project een formulier ondertekenen waarin u, kort gezegd, verklaart de persoonsgegevens niet met anderen te delen. Dit formulier vindt u hier. U kunt het ingevulde en ondertekende formulier opsturen naar verervingsarchief@niod.knaw.nl.

Als u vervolgens een account aanmaakt bij HetVolk, kunt u aan de gang. Dit kan via deze link. We raden wel aan om eerst onze handleiding nauwkeurig door te lezen, hierin staan tips en regels voor het overnemen van de gegevens. De handleiding vindt u hier.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag