Ga direct naar: Inhoud

Heeft het NIOD materiaal over een bepaalde plaats/streek/regio?

De bibliotheek biedt een grote hoeveelheid publicaties over lokale geschiedenis (zie de bibliotheekcatalogus). In de knipselcollectie vindt u daarnaast publicaties uit de regionale pers.

De archieven van het NIOD bevatten regionale informatie, maar verspreid over een groot aantal collecties. U kunt met behulp van onze archieventoegang in één keer zoeken door alle beschrijvingen. Over lokaal en regionaal verzet is bijvoorbeeld redelijk wat te vinden, onder andere in collectie 251a: Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en Landelijke Knokploegen (zie met name de inventarisnummers 1 t/m 50 en 187 t/m 233).

Over het algemeen is over lokale gebeurtenissen soms meer te vinden bij de desbetreffende gemeentearchieven dan bij het NIOD. Bij gemeentearchieven berusten bijvoorbeeld vaak de archieven van de plaatselijke gemeentepolitie van tijdens de oorlog. Zie ook de site Netwerk Oorlogsbronnen voor een digitale wegwijzer door de archieven van het NIOD en meer dan 200 andere archiefinstellingen.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Ma13:30 - 16:30 u
  • Di - Vr10:00 - 16:30 u