Ga direct naar: Inhoud
-
Cornelis Troostplein, 2 juli 1941. De pro-Duitse burgemeester E.J. Voûte en Höhere SS- und Polizeiführer H.A. Rauter inspecteren het pas opgerichte Politiebataljon Amsterdam. (BBWO2/NIOD, Stapf Bilderdienst)
Activiteiten
Lezing

Bijeenkomst: De gemeente Amsterdam onder de Duitse bezetter

Op 28 mei organiseert het NIOD in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam een bijeenkomst over het nieuwe NIOD-onderzoek over de gemeente Amsterdam onder de Duitse bezetting. Jeroen Kemperman, die op 21 mei op dit onderzoek promoveert, presenteert tijdens deze bijeenkomst zijn onderzoek en conclusies.

Na de presentatie volgen reflecties op het onderzoek van Erik Schumacher, die aan het NIOD onderzoek doet naar de ambtenarenzuiveringen na de Tweede Wereldoorlog, en Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier (waaronder het Nationaal Holocaustmuseum) in Amsterdam. Daarna gaan de sprekers met het publiek in gesprek.

Praktische informatie en aanmelden

Locatie: Stadsarchief Amsterdam

Datum: 28 mei 2025

Tijd: 17:00-18:30 uur, aansluitend borrel

Aanmelden: via deze link.

Let op: als u met meerdere mensen wilt komen, vul dit formulier dan per persoon in.

Als de bijeenkomst vol zit, wordt u op een wachtlijst geplaatst. U ontvangt dan automatisch bericht als er een plek vrijkomt.

Over het onderzoek

Op 15 mei 1940 trekken Duitse troepen Amsterdam binnen. De bezetter beweert aanvankelijk dat alles bij het oude blijft, maar al spoedig worden de gemeentelijke diensten ingeschakeld om mee te werken aan repressieve maatregelen. Dat weigeren ze niet. Zo worden Joodse Amsterdammers door het bevolkingsregister geregistreerd, door de sociale dienst naar werkkampen gestuurd en door de politie en het gemeentelijk trambedrijf naar deportatietreinen vervoerd.

In zijn onderzoek, gepubliceerd onder de titel Een kwestie van uitvoering, laat Kemperman op basis van nauwgezet archiefonderzoek zien welke keuzes Amsterdamse bestuurders en ambtenaren tijdens de bezetting maakten en hoe ze die onderbouwden. Hij beschrijdt de verregaande betrokkenheid van de hoofdstedelijke ambtenarij bij de uitsluiting en vervolging van haar eigen inwoners.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag