Dr. Milan van Lange
Biografie
De onderzoeks-interesses van Milan van Lange liggen op het snijvlak van oorlogsstudies, contemporaine geschiedenis, de digitalisering van archieven en methodologische vernieuwing. De nadruk ligt daarbij op de integratie van computerondersteunde tekst – en data-analyse, statistiek en programmeren in het geschiedwetenschappelijk onderzoek.
Milan studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde zijn bachelor in 2013 en zijn master (cum laude) in 2014. In 2015 en 2016 werkte hij als onderzoeksassistent van prof. dr. Ismee Tames bij het NIOD aan een inventarisatie van de mogelijkheden van het gebruik van de computer in historisch onderzoek en de ‘digital humanities’.
Tussen 2016 en 2021 werkte Milan aan zijn promotieonderzoek ‘War and Emotions’ bij het NIOD en de Universiteit Utrecht onder begeleiding van prof. dr. Ismee Tames, prof. dr. Ralf Futselaar en prof. dr. Yasuto Nakano. Eind 2021 verdedigde hij zijn proefschrift ‘Ingeprente Emoties: Een computer-ondersteunde analyse van oorlogsgerelateerde emoties in Nederlandse parlementaire debatten, 1945–1989’.
Verder publiceerde Milan onder meer over de politieke naoorlogse omgang met oorlogsmisdadigers, over discussies rondom oorlogsslachtoffers, kernwapens, en emoties in de naoorlogse samenleving, en over de waarde en valkuilen van de toepassing van computerondersteunde tekst- en data-analyse in het historisch onderzoek. Tussen juli 2020 en juli 2023 werkte hij als projectleider en postdoctoraal onderzoeker in het project ‘Oorlog uit Eerste Hand: Oorlogsbrieven (1935-1950) van het NIOD digitaal’. Daarnaast is hij als één van de initiatiefnemers betrokken bij het kernteam Radical Research and Digital Documents (R2-D2).