Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Drie nieuwe fellows van start bij het NIAS, NIOD en KITKV

Gepubliceerd op 13 mei 2025
Vanaf september 2025 zullen er drie nieuwe fellows starten bij het NIAS, in samenwerking met het NIOD en KITLV en in de context van het Consortium Koloniale Collecties. Het gaat om Panggah Ardiyansyah uit Indonesië, Ganga Dissanayaka uit Sri Lanka en Leandro Matthews Cascon uit Brazilië. Zij nemen deel aan de fellowship "Moving Objects, Mobilising Culture in the Context of (De)colonisation", dat onderzoekers uit voormalige gekoloniseerde landen de mogelijkheid biedt om vijf maanden lang onderzoek te doen naar objecten en collecties die uit die landen afkomstig zijn en momenteel in Nederland bewaard worden.

Panggah Ardiyansyah

Het onderzoek van Panggah Ardiyansyah richt zich op de kennisvorming over Sendang Duwur, een 16e-eeuws islamitisch complex in Oost-Java, Indonesië. Zijn project draagt bij aan het groeiende onderzoek naar de rol van erfgoed in de samenleving, met in het bijzonder de aandacht voor hoe objecten en verhalen onze identiteit beïnvloeden, wie erbij wordt betrokken en wie niet, en hoe we omgaan met het teruggeven van cultureel erfgoed aan de landen van herkomst.

Ganga Dissanayaka

Het project van Ganga Dissanayaka, Tracing Object Biographies: Unveiling the Historical, Political, and Artistic Legacies of Sri Lankan Caskets and Jewellery in Dutch Collections, onderzoekt hoe objecten uit Sri Lanka – zoals kisten, sieraden en beelden – die in Nederlandse musea worden bewaard, verhalen vertellen over culturele uitwisseling, koloniale geschiedenis en collectieve herinnering. Door te kijken naar de reis van deze objecten, van hun oorsprong in Sri Lanka tot hun huidige plek in Nederland, laat Dissanayaka zien dat het niet alleen kunstwerken zijn, maar ook de complexe relaties tussen culturen, macht en geschiedenis laten zien.

Leandro Matthews Cascon

Cascon onderzoekt in zijn project Cultivating Objects de relatie tussen de traditionele cassavelandbouw in Suriname en de gereedschappen die daarmee samenhangen, zoals raspen, zeven en gistingsvaten. Deze voorwerpen zijn bewaard gebleven in Nederlandse musea en dragen kennis over van generatie op generatie. Door te kijken naar hoe deze objecten zijn gemaakt en gebruikt, onthult Cascon hoe ze niet alleen praktisch zijn, maar ook cultureel en ecologisch belangrijk. Zijn onderzoek helpt ons begrijpen hoe inheemse gemeenschappen hun kennis en identiteit bewaren, zelfs wanneer objecten ver van huis terechtkomen.

Over de fellowship

De beurs ''Moving Objects, Mobilising Culture in the Context of (De)colonisatio'' wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via het Colonial Collections Consortium. NIAS fungeert als gastinstelling, terwijl het NIOD en KITLV ondersteuning en begeleiding bieden. Fellows worden aangemoedigd om onderzoek te doen in depots, archieven en collecties van musea die zijn aangesloten bij het Colonial Collections Consortium – waaronder het Wereldmuseum, het Rijksmuseum, Museum Bronbeek en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed – en bij andere instellingen.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag