Dataservices zijn diensten om geautomatiseerd gebruik te kunnen maken van de data van het NIOD. Digitale afbeeldingen, metadata en teksten worden via een API (Application Programming Interface) op basis van OAI-PMH ter beschikking gesteld om, al dan niet in combinatie met andere data, nieuwe onderzoeken, webtoepassingen en diensten mogelijk te maken.

Mocht u gebruikmaken van een van de datasets dan stellen wij een bericht via het contactformulier zeer op prijs. Wij zijn erg benieuwd naar toepassingen en onderzoeksresultaten op basis van deze data. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid om u op de hoogte te brengen van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de datasets of het vrijkomen van nieuwe datasets.

Sommige datasets zijn ook beschikbaar via Open Cultuur Data of Data Archiving and Networked Services.

Datasets

De volgende datasets zijn beschikbaar:

Datasets voor onderzoek

Voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden is (gedeeltelijk) gebruik van datasets die (nog) niet open zijn vaak toch mogelijk. Neem hiervoor contact op via het contactformulier.

Praktijkvoorbeelden

Het leveren van data voor externe toepassingen is niet nieuw voor het NIOD. Enkele praktijkvoorbeelden:

Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen ontsluit centraal de relevante collecties van verschillende collectie beherende instellingen.

Gebruikte datasets: 

  • Beeldbank
  • Bibliotheek
  • Archief

DiMCoN

De Digitale Museale Collectie Nederland ontsluit centraal de gedigitaliseerde museale collecties.

Gebruikte datasets: 

  • Beeldbank

SKOS vocabulary Anti-Semitic Stereotypes

Voor het project "Genealogie van antisemitische stereotypen" (2014, zie www.antisemitisme.nu),  is een proof-of-concept- SKOS vocabulary gemaakt op basis van het door de onderzoekers opgezette logische model.

Download de vocabulary in xml

Disclaimer fotomateriaal

Het NIOD doet zijn uiterste best om de rechthebbenden van fotomateriaal op te sporen en hun toestemming te vragen voor gebruik. Veel fotomateriaal is historisch materiaal en staat op verschillende websites, wat het niet eenvoudig maakt om de oorspronkelijke eigenaar te vinden. We nodigen iedereen die denkt dat we zijn/haar copyright schenden uit om contact met ons op te nemen, zodat we toestemming kunnen verkrijgen of de foto kunnen verwijderen/vervangen.