Ga direct naar: Inhoud
-
Dagelijks werk op het NIOD aan de Herengracht in 1947

Collecties

Iedereen kan de collecties van het NIOD gebruiken voor onderzoek en studie. Dat kan in onze studiezaal. Een deel van de collectie is ook digitaal in te zien. De archieven van het NIOD hebben betrekking op de Tweede Wereldoorlog of gaan over de nasleep daarvan. De bibliotheek bevat publicaties over de oorlog, de Holocaust en andere genociden in de 20e en 21e eeuw. In de Beeldbank WO2 zijn ruim 175.000 beelden over de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht.

Archief

Het NIOD beheert ruim 2500 meter archiefmateriaal. Via inventarissen is terug te vinden welke archieven het NIOD heeft en of deze volledig openbaar zijn. Een deel van onze archiefcollectie is gedigitaliseerd en online in te zien.

Bibliotheek

De NIOD bibliotheek omvat ruim 75.000 titels op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en andere genociden in de 20e en 21e eeuw.

Beeldbank WO2

Het beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD is bijeengebracht in Beeldbank WO2

WO2-thesaurus

De WO2-thesaurus is een gevalideerde, hiërarchisch georganiseerde trefwoordenlijst voor de thematische ontsluiting van (digitale) bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog. 

Archiefmateriaal schenken

Heeft u documenten uit de oorlogsjaren zoals dagboeken, foto’s of brieven, en overweegt u deze stukken te schenken aan het NIOD? Maak dan gebruik van het schenkingsformulier. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag