Ga direct naar: Inhoud
-
John D. Goldsmith (Anne Frank Fonds) overhandigt Barbera Wolfensberger (Ministerie van OCW) de digitale kopieën. Rechts NIOD-directeur Martijn Eickhoff (Foto: Maarten Nauw)
Nieuws

Nieuwe kopieën van het dagboek van Anne Frank in hoge kwaliteit

Gepubliceerd op 26 oktober 2023
De originele dagboeken van Anne Frank zijn op initiatief van het Anne Frank Fonds te Bazel de afgelopen jaren gedigitaliseerd conform de nieuwste inzichten en technieken. Hierdoor blijft de inhoud van de dagboeken bewaard en blijven de fragiele originelen beschermd. Op donderdag 26 oktober zijn de digitale kopieën van de dagboeken overhandigd aan directeur-generaal Cultuur en Media Barbera Wolfensberger. Zij heeft deze vervolgens overgedragen aan het NIOD.

Nieuwe digitale kopieën

Het NIOD leidde het project in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De gedigitaliseerde versie van het dagboek wordt beschikbaar gesteld voor onderzoek in de studiezaal van het NIOD.

Er zijn digitale kopieën gemaakt van alle geschriften van Anne Frank: de drie originele dagboeken, het Verhaaltjesboek, het Mooie Zinnenboek en de losse vellen die aan de basis stonden van “Het Achterhuis”. Hierdoor blijven de originelen beschermd, en zijn ze tegelijkertijd zo goed mogelijk toegankelijk voor onderzoek. Ook slaat het NIOD ze volgens de nieuwste inzichten langdurig digitaal veilig op. De dagboeken staan sinds 2009 in het UNESCO Memory of the World register.

Onderzoek naar materiele staat originelen

Omdat voor de digitalisering de originele geschriften gehanteerd moesten worden, was dit een goed moment om ze nader te onderzoeken. Hierin werkten experts met diverse achtergronden samen. Er is onderzoek gepleegd naar de materiële staat van de originele dagboeken door de Anne Frank Stichting, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, NIOD en NICAS/Rijksmuseum. Met de uitkomsten van deze onderzoeken kunnen we de omstandigheden voor het bewaren van de originele geschriften nog beter controleren en zo de dagboeken nog beter bewaren.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag