2 augustus 2018

Onlangs verwierf het NIOD drie unieke condoleancebrieven die hooggeplaatste nazi’s als Rijkscommissaris Seyss-Inquart en SS- en politiechef Rauter schreven aan de moeder van een gesneuvelde Nederlandse SS-vrijwilliger. Zelfs Reichsführer-SS Heinrich Himmler zond de rouwende moeder een telegram, dat hij ondertekende met “in aufrichtiger Verehrung”. Waarom betoonden deze nazi-kopstukken hun medeleven voor een gewoon soldaat die zoals duizenden anderen het leven liet aan het Oostfront?

19 juli 2018

In de zomer van 1937 loopt de onbekende samensteller van dit fotoalbum m

17 juli 2018

Amsterdam-Noord, zaterdag 17 juli 1943. Een luchtalarm wordt gevolgd door het zwaarste bombardement dat Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren heeft, wanneer geallieerde bommenwerpers 156 brisantbommen op het stadsdeel laten vallen. Doel is de voor de Duitse oorlogsindustrie ingeschakelde Fokkerfabriek. Dankzij de relatief onervaren Amerikaanse bemanningen komen de bommen echter terecht in woonwijken in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt.

9 juli 2018

NIOD-fellow Ingrid de Zwarte won de ASH dissertation award voor haar proefschrift The Hunger Winter: Fighting famine in the occupied Netherlands, 1944-1945.