Ga direct naar: Inhoud
-

Studiezaal en Bibliotheek

In de studiezaal van het NIOD kan de collectie van het NIOD geraadpleegd worden. In verband met COVID-19 is het verplicht vooraf een reservering te maken. Bezoekers ontvangen na aankomst een bezoekerspas die toegang verschaft tot de studiezaal. Aan een bezoek aan de studiezaal zijn geen kosten verbonden.

Vanwege het beperkt aantal stoelen is de toegang tot de studiezaal van het NIOD alleen mogelijk op afspraak voor één of twee dagdelen (10.00-13.00 en/of 13.30-16.30). De studiezaal is geopend op maandag van 13.30 - 16.30 en van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 16.30 uur.

Hoe kunt u een bezoek aan het NIOD voorbereiden? 

 • In de online archiefinventaris en bibliotheekcatalogus is te vinden of er over een bepaald onderwerp materiaal bij het NIOD aanwezig is. Let op: archiefstukken zijn niet vooraf te reserveren.
 • De bibliotheek kent een open opstelling, zodat u de boeken direct kunt raadplegen. Enkele deelcollecties dient u aan te vragen met behulp van aanvraagstroken die te verkrijgen zijn bij de uitgiftebalie.
 • Ga vooraf na of de gewenste inventarisnummers beperkt openbaar zijn. In enkele gevallen zal eerst een verzoek tot inzage moeten worden gericht aan de directeur van het NIOD, zie ook de pagina ‘Zijn alle collecties onbeperkt toegankelijk?’. Pas na het verkrijgen van deze toestemming kan een afspraak gemaakt worden voor raadpleging in de studiezaal.
 • Bekijk alvast de huisregels van de studiezaal van het NIOD (PDF).

Reserveren voor een bezoek aan het NIOD

Bij overinschrijving wordt door ons gekeken of er sprake is van een zwaarwegend belang (bijvoorbeeld een deadline).​ Dit kan inhouden dat iemand voorrang krijgt op basis van urgentie. Kom alleen naar het NIOD wanneer de reservering bevestigd is. De reservering geldt voor één persoon.

Covid-19 richtlijnen 

 • Vanaf 8 november is bezoek aan de studiezaal alléén mogelijk met een QR-code en een geldig legitimatiebewijs.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts;
 • Ieder houdt zich strikt aan de aanwijzingen van de studiezaalmedewerker en aan de aangebrachte aanwijzingen op bureaus, deuren en vloeren;
 • Was/ontsmet meteen de handen bij en na binnenkomst in het gebouw;
 • Gebruik handschoenen bij gedeelde apparatuur en maak de apparatuur voor en na gebruik schoon met ontsmettingsmiddel. Het NIOD plaatst hiertoe naast alle PCs en werkplekken handschoenen en schoonmaakdoekjes met desinfecterende spray;
 • Leg gebruikte boeken (ook boeken waar even kort in gekeken is) en archiefstukken zelf op de verzamelplek, waarna een NIOD-medewerker deze weer terugplaatst;
 • Maak gebruik van garderobe en kluisjes;
 • De koffieautomaat, snoepautomaat en stoelen en tafels in de hal zijn niet in gebruik, houdt hier rekening mee bij de planning van het bezoek.

Vragen stellen tijdens uw bezoek

Voor overige vragen over de collectie of voor hulp bij het zoeken naar informatie is er bij de balie altijd een studiezaalmedewerker aanwezig.

Servicenormen & tarieven

Een uitgebreidere beschrijving van de dienstverlening van het NIOD is vastgelegd in de servicenormen. Voor het (laten) maken en toezenden van fotokopieën en scans moet worden betaald. De tarievenlijst geeft een overzicht van de kosten.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
 • Ma13:30 - 16:30 u
 • Di - Vr10:00 - 16:30 u