13 december 2018

Op 12 december 2018 werd het Jaar van Verzet feestelijk afgesloten in Madurodam. Driehonderd basisschoolleerlingen uit alle provincies volgden een speciaal programma, met daarin onder andere een ontmoeting met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend volgden de kinderen de speciale verzetsroute die in Madurodam is uitgezet. De route loopt langs dertien iconische gebouwen uit twaalf Nederlandse provincies en uit Nederlands Indië. Een route die de geschiedenis van het verzet zichtbaar maakt aan de hand van verzetsacties en verhalen rond verzetsstrijders. Aan het einde van de route kregen de kinderen het Groot Verzet Kwartet uitgereikt.

Het NIOD heeft het afgelopen jaar meerdere bijeenkomsten rond het themajaar verzet georganiseerd. Van een speciale vertoning van Bankier van het Verzet en lezingen van onze onderzoekers, tot een avond over de gezichten van het verzet in Dalfsen, een nascholingsdag voor geschiedenisdocenten en een symposium over studentenverzet. In de hal van het NIOD is de tentoonstelling Mauthausen – Mordhausen: concentratiekamp en plek van herinnering te zien. Bij deze tentoonstelling is ook het symposium ‘Kamp Mauthausen, Terreur en Verzet: Een Internationaal perspectief’ georganiseerd.

Frank van Vree presenteert de activiteiten van het NIOD
Frank van Vree presenteert de activiteiten van het NIOD. Foto: Chris van Houts.

Longread In Actie
De internationale conferentie Into Action: understanding the dynamics of resistance in times of war and repression heeft geleid tot een online publicatie. De longread In Actie: wat we over verzet wél kunnen leren werd gisteren door NIOD-directeur Frank van Vree gepresenteerd.

Hoe komen mensen in verzet...of juist niet? In de longread onderzoeken we hoe mensen in een autoritaire samenleving hun gedrag vormgeven. Wanneer passen zij zich aan en wat gaat hen echt te ver? Wat zien zij als te grote risico’s, of juist als kansen? In hoeverre zijn zij bereid hun eerdere ideeën over goed en fout aan te passen, of juist niet?

Aan de hand van voorbeelden uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog, maar ook later, gaan we op zoek naar de kleine dagelijkse en alledaagse onderhandelingen van mensen in een autoritair systeem én naar wat wij daar van kunnen leren. Zo krijgt verzet naast een historische ook een actuele dimensie.

Deze longread is gemaakt in het kader van het Jaar van Verzet. De publicatie leidt de lezer door middel van beeld-, film- en audiofragmenten door het verhaal.

Lees de longread In Actie: wat we over verzet wél kunnen leren hier.