Praktisch

Praktisch

Sommige dingen lijken zo logisch en worden daarom snel vergeten. Hieronder hebben we een aantal praktische punten op een rij gezet.

Wie is de baas?

Als je samenwerkt met anderen, dan moet het duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor welke taak. Zeker als je een activiteit organiseert met andere instellingen of bedrijven is het verstandig om de taakverdeling op papier te zetten. Dit voorkomt miscommunicatie. 

Wanneer vindt de activiteit plaats?

Holocaust Memorial Day is altijd op 27 januari. Deze dag valt samen met de dag dat Nazi-vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Toch hoef je niet perse op deze dag een activiteit te organiseren.

HMD-activiteiten vinden plaats in de weken rondom Holocaust Memorial Day en je bent vrij om een dag of meerdere dagen uit te kiezen. Houd er wel rekening mee dat tijdens sjabbat (van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang) sommige Joden en Holocaustoverlevenden niet kunnen deelnemen aan de activiteit, omdat het hun wekelijkse rustdag is.

Weer

We weten allemaal dat het koud is in januari. Zorg er daarom voor dat een buitenactiviteit niet te lang duurt en zet de weersvoorspellingen op Facebook of Twitter.

Tijdsduur en sprekers

Wees je ervan bewust dat weinig mensen uren geconcentreerd kunnen luisteren. Praatjes van je sprekers mogen dus niet te lang duren en niet te veel afwijken van het doel van je activiteit. Maak daarom duidelijke afspraken en instrueer je sprekers goed. Plan ook een pauze in als je activiteit langer duurt dan twee uur.

Afzegging

Zorg voor een back-up als je spreker op het laatste moment afzegt. Maak een lijstje met andere sprekers die je kunt benaderen of leg een dvd klaar die past bij het onderwerp.

Veiligheid

In de afgelopen jaren zijn er nauwelijks protesten geweest rondom HMD-activiteiten. Hoewel de kans heel klein is, moet je er wel rekening mee houden dat sommigen je activiteit misschien wel willen verstoren.

Als je een activiteit in de openbare ruimte organiseert, dan is het belangrijk om dit door te geven aan de gemeente of het stadsdeel waar de activiteit plaatsvindt

Vraag vooraf of je bezoekers zich, bijvoorbeeld per e-mail, willen aanmelden voor de activiteit. Zo weet je hoeveel mensen er komen en kun je na afloop een bedankmail sturen en vragen of ze je activiteit willen evalueren.

Blijf vooral kalm als iemand je activiteit verstoort. Vraag de persoon vriendelijk en rustig of hij of zij weer op een stoel wil gaan zitten uit respect voor Holocaust Memorial Day en bied aan dat je op een ander tijdsstip bereid bent te praten over zijn of haar discussiepunten. Als er niet wordt geluisterd, vraag dan of de betreffende persoon weg wil gaan.

Pauze

Het is handig een pauze in te lassen als een activiteit langer dan twee uur duurt. Het voordeel is dat deelnemers onderling het nog even kunnen hebben over je activiteit en dat iedereen met nieuwe energie begintaan het tweede gedeelte van je bijeenkomst.

Vergeet niet om je gasten iets te drinken of te eten aan te bieden tijdens een pauze.