3 oktober 2019

Een nieuwe aflevering in onze serie Bevrijdingsverhalen: 75 jaar geleden begon de Slag om de Schelde.

Op 2 oktober begint in Zeeland de Slag om de Schelde. Het doel van de operatie is de verdrijving van de Duitsers van de oevers van de Westerschelde. Dat is van groot strategisch belang, omdat de inmiddels bevrijde haven van Antwerpen dan gebruikt kan worden voor de bevoorrading van de geallieerde troepen. Dat deze strijd gepaard gaat met een groot aantal burgerslachtoffers, is gezien de hardnekkige tegenstand van de Duitsers onvermijdelijk.

Op 3 oktober 1944 wordt door de geallieerden de dijk op Westkapelle gebombardeerd met als (doelbewust) gevolg dat Walcheren onder water komt te staan. 152 inwoners komen om het leven en grote delen van de stad en omgeving worden verwoest.

Lees er meer over in de bevrijdingsverhalen van oktober.

In de serie twaalfdelige serie Bevrijdingsverhalen staan individuele ervaringen centraal. Militaire strijd, vernielingen en evacuaties maakten evenzeer deel uit van deze ervaringen als blijdschap en opluchting. In Nederlands-Indië verliep het einde van de Tweede Wereldoorlog bovendien heel anders dan in Nederland. De wisselende perspectieven, van vervolgden en vervolgers, van ondergrondse werkers en NSB’ers, van burgers en militairen en van kolonisator en gekoloniseerde, laten zien dat wat voor de een bevrijding was, voor de ander onvrijheid betekende en dat intense vreugde over het afgeworpen juk naast vertwijfeld verdriet kon staan. Vanaf augustus 2019 verschijnt iedere maand een nieuwe longread.

Eerdere afleveringen zijn hier te vinden:

Bevrijdingsverhalen sluit nauw aan bij het project ‘Adopteer een dagboek’. Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en circa 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers. Met Adopteer een Dagboek kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

Bron: Beeldbank WO2 - NIOD.