Ga direct naar: Inhoud
-
Hannah Szenes Memorial in Budapest (Foto: Andrea Pető)
Activiteiten
Lezing

Jaarlezing Holocaust en Genocidestudies 2023

Op 14 september 2023 houdt Andrea Pető (Central European University) de Jaarlezing Holocaust en Genocidestudies 2022 in Amsterdam. De titel van haar lezing is 'Illiberal memory politics as a paradigm shift in the memory of the Holocaust'.

De afgelopen jaren wordt Hongarije afgeschilderd als een negatief voorbeeld van het bedrijven van memory politics, het uitoefenen van politieke invloed op de studie, interpretatie en het benadrukken of verzwijgen van gebeurtenissen uit het verleden. Hongarije wordt gezien als een startpunt voor de paradigmaverschuiving in de memory politics van de Tweede Wereldoorlog.

Dit gebeurde opnieuw in Polen toen de rechtspopulistische PiS-regering deberuchte wet aannam over het criminaliseren van bepaalde perspectieven in historisch onderzoek. De lezing van Andrea Pető  bespreekt elementen van deze paradigmaverschuiving in de Holocaustherdenking: nationalisering van een tot dan toe transnationaal verhaal, de-Judaïsering, concurrerend slachtofferschap, het vaststellen van een nieuwe terminologie, double speech, het delegitimeren van seculiere herinneringskaders, her-story turn en anti-intellectualisme. Deze elementen zijn aanwezig in verschillende contexten, maar nergens anders zijn ze zo prominent aanwezig als in Hongarije. In deze lezing betoogt Prof. Andrea Pető dat deze paradigmaverschuiving plaatsvindt zonder gebruik te maken van originele ideeën en toch met succes het herinneringsdiscours hervormt en strategieën biedt voor activisten.

Over Andrea Pető

Andrea Pető is verbonden aan het afdeling Gender Studies van de Central European University in Wenen. Ook is ze verbonden aan de Hungarian Academy of Sciences.

Ze schreef meerdere boeken, waaronder The Forgotten Massacre: Budapest in 1944

Aanmelden

Om deze lezing bij te wonen, graag even aanmelden per e-mail: communicatie@niod.knaw.nl

Programma

14.30: Inloop

15.00: Lezing 'Illiberal memory politics as a paradigm shift in the memory of the Holocaust'

15.45: Q&A

16.15: Borrel

17.30: Einde

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag