Functie: 
Manager Holocaust- en Genocidestudies
Specialisatie: 
Transitional justice, erfenis van het communisme
E-mail: 
n.adler[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Nanci Adler (1963) heeft Duitse taal en literatuur en Sovjet-studies gestudeerd aan de Barnard College, Columbia University en Russisch en Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam met haar proefschrift The Great Return: The Gulag Survivor and the Soviet System.

Momenteel doceert Nanci Adler diverse onderwijsvakken in het kader van het Mastertraject Holocaust- en Genocidestudies binnen de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is ze directeur onderzoek van het NIOD. Per 15 juni 2015 is zij benoemd tot hoogleraar Herinnering, geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met het NIOD en de KNAW. Als onderzoeker richt zij zich op transitional justice, Sovjet-terreur, de erfenis van het communisme en oral history en memory.

Adler is onder andere auteur van Keeping Faith with the Party: Communist Believers Return from the Gulag (2012), The Gulag Survivor: Beyond the Soviet System (2002), and Victims of Soviet Terror: The Story of the Memorial Movement (1993).

Proefschrift: The Great Return: The Gulag Survivor and the Soviet System (Amsterdam; 1999).

Nevenfuncties

  • Heden: Redactielid Memory and Narrative
  • Heden: Redactielid Gulag Studies
  • 2007-2011: lid van de archiefcommissie van de Raad voor Cultuur
  • 2007-2009: bestuurslid van de Uppsala Programme for Holocaust and Genocide Studies, Uppsala University