Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Marleen van den Berg, MA

Biografie

Marleen van den Berg is als promovendus verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de vervolging en het rechtsherstel van de Joden in Rotterdam gedurende en direct na de Tweede Wereldoorlog. In haar onderzoek focust zij op de ervaringen en beleving van de Joodse Rotterdammers. Hiervoor maakt zij gebruik van egodocumenten. Met haar onderzoek wil zij nadrukkelijk een verbinding leggen tussen de ontrechting en vervolging gedurende de oorlog en de terugkeer en het rechtsherstel na de oorlog.

Marleen is geïnteresseerd in thema’s als Jodenvervolging, roof, restitutie en rechtsherstel, sociale geschiedenis en micro-geschiedenis.

Marleen van den Berg studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2018 is zij als promovendus werkzaam bij het NIOD. Samen met Hinke Piersma schreef zij een onderzoeksrapport voor de gemeente Rotterdam over het handelen van de gemeente t.o.v. haar Joodse inwoners in de periode 1940-1955. Marleen deed eerder onderzoek naar het Nederlandse koloniale verleden en de oorlog in Indonesië tussen 1945-1950. In 2018 verscheen onder haar redactie (met prof. dr. George Harinck) de bundel Voor de geest en het moreel van de troepen, over de houding van de kerken ten opzichte van de oorlog in Indonesië, 1945-1950.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag