Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Nieuwe aflevering NIOD Rewind podcast

Gepubliceerd op 24 mei 2024
Waarom stierven er tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief veel psychiatrische patiënten in Nederlandse psychiatrische instellingen? Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim (NIOD) en Ralf Futselaar (NIOD en Erasmus Universiteit Rotterdam) over hun boek 'Uit Zorg Verdreven'. In Nazi-Duitsland werden psychiatrische patiënten gedood als onderdeel van het 'euthanasieprogramma' van het regime, dat erop gericht was om individuen die genetisch en economisch als 'ongewenst' werden beschouwd uit te roeien. Heeft deze nationaalsocialistische ideologie ook bijgedragen aan de oversterfte onder de Nederlandse psychiatrische populatie? En hoe was het leven voor patiënten en personeel in psychiatrische instellingen tijdens de oorlog?

Meer weten?

Wil je meer weten over psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over het 'Over zorg verdreven', het boek dat Eveline Buchheim en Ralf Futselaar schreven.

De NIOD Rewind podcast is sinds 2019 in de lucht en is gestart door Anne van Mourik en Thijs Bouwknegt. Bekijk het overzicht van alle afleveringen.

 

-
Anne van Mourik interviewt Eveline Buchheim en Ralf Futselaar in het archief van psychiatrische instelling Dennenoord (Zuidlaren)
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag