12 september 2019

NIOD senior onderzoeker Kees Ribbens was vorige week aanwezig bij de herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op Margraten liggen bijna 200 Afro-Amerikaanse soldaten begraven. Pas sinds een aantal jaar krijgen deze soldaten de aandacht. En dat zorgt voor een breder perspectief op de bevrijding en de oorlogsgeschiedenis, aldus Kees Ribbens.

Op 12 september 1944 arriveerden Amerikaanse militairen in het Zuid-Limburgse Mesch. Met de komst van Amerikaanse troepen vanuit België begon de bevrijding van Nederland, hoewel dat niet het eigenlijke doel was van de komst van de geallieerden. Nazi-Duitsland moest op de knieën worden gedwongen om de strijd in Europa te kunnen beëindigen. Landsgrenzen waren in dat opzicht van betrekkelijk ondergeschikt belang.

Vorige week moest ik daar opnieuw aan denken. Ik was in Margraten, amper tien kilometer van Mesch, op de immer imposante Amerikaanse begraafplaats. Er vond een plechtigheid plaats als eerbetoon aan 32 daar begraven militairen die behoorden tot een groep van ruim tweeduizend Negro Infantry Volunteers. Zwarte soldaten vormden een wezenlijk onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten maar waren vooral ondergebracht in ondersteunende legeronderdelen. Ze vervoerden voorraden naar de frontlinies, legden de begraafplaats in Margraten aan en waren ook degenen die het vliegveld in het nabijgelegen Beek bouwden.

Lees de volledige blog op het NIOD-blog.